CHLEB OWSIANY z mąką orkiszową z dodatkami
Ten chleb jest bardzo smaczny, zdrowy i syty. Osoby dbające o figurę, czy chcące schudnąć śmiało mogą go spożywać. Just to jeden z moich ulubionych przepisów.
Niektóre produkty należny zmielić ale nie na mąkę, lecz jak grylaż. Ja obracam w młynku do kawy na trzy krótkie obroty. Mleko powinno być ciepłe - nie gorące, kefir - temperatura pokojowa.
POTRZEBNE PRODUKTY:
. 3 szklanki płatków owsianych - 1 szklankę (zmielić nie na puch).
. 1 szklanka mąki orkiszowej (może być pszenna)
. 1/2 szklanki siemienia lnianego ( zmielić nie na puch).
. 1/2 szklanki obranych pestek słonecznika (zmielić nie na puch)
. 2 łyżki mąki kokosowej, lub wiórków kokosowych.
. 1 łyżka kawy zbożowej w ziarnie.
. 1 łyżka ostropestu (zmielić nie na puch).
. 1 łyżka płaska soli.
. 1 torebka suchych drożdży.
1/2 litra kefiru ( może być jogurt, czy kwaśne mleko).
. ! szklanka ciekłego mleka
. 1 mała łyżeczka miodu.
. 1 szklanka letniej wody
WYKONANIE:
Do ciepłego mleka dodać miód, wsypać drożdże, dodać łyżkę mąki orkiszowej, wymieszać i odstawić. (wybudzić suche drożdże)
Przygotować ciasto:
- Do miski wsypać wszystkie suche produkty - dobrze wymieszać łyżką,
- Wlać kefir, rozrobione drożdże, wymieszać dokładnie ciasto łyżką. ( ciasto powinno mieć konsystencje nie rzadką, ale raczej powinna przypominać zaprawę. Jeśli jest za gęste dolać trochę wody).
- Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub dłużej, aż zwiększy swą objętość - przykryj ściereczką.
- Papierem do pieczenia obkładamy foremki.
- Wkładamy ciasto łyżką do foremek równo rozmieszczając i ugniatając łyżką, wyrównując powierzchnię. Ciasto powinno sięgać trochę więcej niż połowę wysokości foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczka.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C, wstawić ciasto gdy urośnie do wysokości foremki. Piec około 50 - 60 minut.
- 10 minut przed zakończeniem pieczenia włączyć termoobieg. Proszę sprawdzić patyczkiem - patyczek powinien być suchy?
- Wyjąc chlebek z piekarnika na kratkę by odpoczął i dobrze wystygł. Najlepiej jeść go na drugi dzień, ponieważ wtedy dobrze się kroi.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentarz