CHLEB OWSIANY

CHLEB  OWSIANY z mąką orkiszową z dodatkami


Ten chleb jest bardzo smaczny, zdrowy i syty.  Osoby dbające o figurę, czy chcące schudnąć śmiało mogą go spożywać. Just to jeden z moich ulubionych przepisów.

Niektóre produkty należny zmielić ale nie na mąkę, lecz jak grylaż. Ja obracam w młynku do kawy na trzy krótkie obroty. Mleko powinno być ciepłe - nie gorące, kefir - temperatura pokojowa.

POTRZEBNE  PRODUKTY:

. 3 szklanki płatków owsianych - 1 szklankę (zmielić nie na puch).

. 1 szklanka mąki orkiszowej (może być pszenna)

. 1/2 szklanki siemienia lnianego ( zmielić nie na puch).

. 1/2 szklanki obranych pestek słonecznika (zmielić nie na puch) 

. 2 łyżki mąki kokosowej, lub wiórków kokosowych.

. 1 łyżka kawy zbożowej w ziarnie.

. 1 łyżka ostropestu (zmielić nie na puch).

. 1 łyżka płaska soli.

. 1 torebka suchych drożdży.

 1/2 litra kefiru ( może być jogurt, czy kwaśne mleko).

. ! szklanka ciekłego mleka 

. 1 mała łyżeczka miodu.

. 1 szklanka letniej wody

WYKONANIE:

Do ciepłego mleka dodać miód, wsypać drożdże, dodać łyżkę mąki orkiszowej, wymieszać i odstawić. (wybudzić suche drożdże)

Przygotować  ciasto:

- Do miski wsypać wszystkie  suche produkty - dobrze wymieszać łyżką,


- Wlać kefir, rozrobione  drożdże, wymieszać dokładnie ciasto łyżką. ( ciasto powinno mieć konsystencje nie rzadką, ale raczej powinna przypominać zaprawę. Jeśli jest za gęste dolać trochę wody). 



- Odstawiamy ciasto  w ciepłe miejsce do  wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub dłużej, aż zwiększy swą objętość - przykryj ściereczką.

- Papierem do pieczenia obkładamy foremki. 

- Wkładamy ciasto  łyżką do foremek równo rozmieszczając i ugniatając łyżką, wyrównując powierzchnię. Ciasto powinno sięgać trochę więcej niż połowę wysokości foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczka. 


- Nagrzać piekarnik  do temperatury 180 stopni C, wstawić ciasto gdy urośnie do wysokości foremki. Piec około 50 - 60 minut.

- 10 minut przed zakończeniem pieczenia włączyć termoobieg. Proszę sprawdzić patyczkiem - patyczek powinien być suchy?

- Wyjąc chlebek z piekarnika na kratkę by odpoczął i dobrze wystygł. Najlepiej jeść go na drugi dzień, ponieważ wtedy dobrze się kroi.

Smacznego :)



 


Komentarze