CHLEB Z BIAŁYM SEREM



Ten chleb serowy wykonany jest według przepisu dra. Jana Kwaśniewskiego z książki kucharskiej, dieta optymalna.



Produkty:

. 50 dkg białego sera
. 10 dkg stopionego masła
. 10 jajek
. 15 dkg mąki pszennej
. 1/2 szklanki pestek z dymi ( uprażyć  na patelni z łyżeczką masła i utłuc w moździerzu)
. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
. 1/2 łyżeczki soli ( nie musi się jej dodawać)
. bułka tarta do posypki

Wykonanie:

- Ser biały zmielić, dodać stopione masło, oddzielić żółtka, dodać do masy serowej, wymieszać.

- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do ciasta, wsypać prażone pestki z dyni i dokładnie połączyć składniki. ( jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać 2-3 białka)i dokładnie wymieszać.

- Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

- Posmarować blaszkę masłem i oprószyć bułką tartą.(wymiar blaszki 32 x 14 x 7 )



- Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 - 220 stopni C, pieczemy ciepłem do dołu około 1 godziny, na poziomie środka piekarnika  (sprawdzić ciasto patyczkiem czy upieczone, patyczek powinien być suchy).



Forma którą zastosowałam jest silikonowa. Nie polecam, ponieważ się rozszerza i ciasto nie rośnie w górę. (to był taki eksperyment) tę formę stosuję do tradycyjnego chleba.




Upieczony chleb wykładamy na kratkę, do wystygnięcia.


Chleb serowy zawiera mało tłuszczu. Dla optymalnych, należy grubo smarować masłem, lub smalcem ze skwarkami. 

Chleb również jemy z wędliną, serem żółtym, pieczonym mięsem.

Chleb przechowujemy zawinięty w papier śniadaniowy oraz w lnianą ściereczkę w lodówce. Zachowuje świeżość około tygodnia.

Chleb jest smaczny i syty. 

Smacznego.


Komentarze