Czas na bób
Sezon zbioru bobu się rozpoczął. Warto więc zamienić ziemianki na nasiona młodego bobu, który jest bardzo zdrowy, sycący, idealny dla osób odchudzających się i nie tylko.
Produkty:
. Bób 1 kilogram
. 1 łyżeczka masła
. 1 cebula ( młoda średniej wielkości lub szalotka )
. 2 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
. Pieprz, ziołowy
. Sól
Produkty do sałatki:
. Pomidor
. 2 ogórki małosolne lub kiszone
. Cebula młoda. lub szczypior
. Sól do smaku
. Sos winegret
. Oliwa z oliwek
Przepis:
Bób zalewamy wodą do całkowitego przykrycia. Gotujemy do miękkości i odcedzamy (Przed końcem gotowania dosypujemy sól do smaku około 1 łyżeczki)
Na patelni podsmażamy na maśle cebulę i boczek wędzony, dodajemy pierz ziołowy. Smażymy przez chwile do lekkiego zarumienienia.
Do odcedzonego bobu dodajemy podsmażone produkty - wymieszać.
Sałatka:
Pomidory, ogórki małosolne, cebula pokroić w kostkę dodać sos winegret i oliwę z oliwek - wymieszać
Podawać na ciepło. Można posypać koperkiem lub pietruszką.
W wersji wegetariańskiej ( bez masła i boczku) można spożywać również na zimno.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentarz