BÓB NA MAŚLE Z CEBULĄ I BOCZKIEM WĘDZONYM



Czas na bób 

Sezon zbioru bobu się rozpoczął. Warto więc zamienić ziemianki na nasiona młodego bobu, który jest bardzo zdrowy, sycący, idealny dla osób odchudzających się i nie tylko.


Produkty:

. Bób 1 kilogram
. 1 łyżeczka masła
. 1 cebula ( młoda średniej wielkości lub szalotka )
. 2 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
.  Pieprz, ziołowy
. Sól


Produkty do sałatki:

. Pomidor
. 2 ogórki małosolne  lub kiszone
. Cebula młoda. lub szczypior
. Sól do smaku
. Sos winegret
. Oliwa z oliwek


Przepis:


Bób zalewamy wodą do całkowitego przykrycia. Gotujemy do miękkości i odcedzamy (Przed końcem gotowania dosypujemy sól do smaku  około 1 łyżeczki)





Na patelni podsmażamy na maśle cebulę i boczek wędzony, dodajemy pierz ziołowy. Smażymy przez chwile do lekkiego zarumienienia.




Do odcedzonego bobu dodajemy podsmażone produkty -  wymieszać.




Sałatka:
Pomidory, ogórki małosolne, cebula pokroić w kostkę dodać sos winegret i oliwę z oliwek  -  wymieszać

Podawać na ciepło. Można posypać koperkiem lub pietruszką.


W wersji wegetariańskiej ( bez masła i boczku) można spożywać również na zimno.


Smacznego

Komentarze