GOFRY Z MAKI GRYCZANEJ

Witam serdecznie
Jak robię smaczne zdrowe pieczywo/gofry z mąki gryczanej. Gofry są bez dodatku cukru. Dobrze się przechowują. Jeść można na słodko i słono. 
Kasza gryczana i mąka z gryki, jest bardzo zdrowa.






Składniki:


. 0,5 kg mąki gryczanej

. 2 łyżki czubate mielonego siemienia lnianego
. 2 cale jajka
. 1 płaska łyżeczka soli morskiej lub innej ( nie jodowana)
. 1 płaska łyżeczka sody oczyszczanej
. 1/4 szklanki oleju z oliwek
. gofrownica do pieczenia
. woda mineralna

Przepis:

Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Wlać wodę rozrobić do konsystencji ciasta jak na gofry, dodać jajka i olej z oliwek. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, Jak za gęste to dodać jeszcze trochę wody mineralnej. Rozgrzewamy gofrownicę, wlewamy ciasto tylko tyle by po upieczeniu kromka była z jednej strony płaska - chodzi o to że po upieczeniu jest wygodnie smarować masłem i układać wędliny. Druga strona gofrów jest natomiast z wgłębieniami na powidła.




Smacznego

Komentarze