- maka ziemniaczana
- 1 jajko
- 1/5 łyżeczki sody oczyszczanej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- cukier puder zmieszany z cynamonem
Przepis:
(Ziemniaki, mogą być wczorajsze jak zostały z obiadu).
Ziemniaki obrać ugotować i zmielić lub dokładnie pognieść, ostudzić.
Włożyć zmielone ziemniaki do naczynia i uklepać równo (ja przeważnie używam garnek w którym gotowałam). Uklepaną masę podzielić na cztery części. Jedną cześć wybrać łyżką i w tym wybranym miejscu nasypać mąki ziemniaczanej, tyle żeby było równo z uklepaną masą ziemniaczaną. Wsypujemy pól łyżeczki sody oczyszczanej i mieszamy łyżką z wszystkimi ziemniakami. Po czym dodajemy jajko, dalej mieszając,
( chodzi o to by połączyć składniki równomiernie).
Po wymieszaniu składników zaczynamy ugniatać ręką jak ciasto, do momentu gdy masa będzie odchodzić od naczynia a ręka będzie sucha.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie.
W garnku zagotować wodę. Do gotującej osolonej wody włożyć kluski.
Gotować do wypłynięcia klusek i jeszcze z 5 minut.
Na patelni stopić masło lub olej kokosowy i wsypać wiórki kokosowe. Zrumienić na zloty kolor.
Wyłożyć kluski na talerz, do każdego wgłębienia polać masło z wiórkami kokosowymi, całość posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Jeść gorące. Są naprawdę pyszne.
(Kluski można podawać na słodko i z różnymi sosami)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentarz