PYSZNE KLUSKI ZIEMNIACZANE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI



Składniki :
- 1 kilogram ziemniaków
- maka ziemniaczana
- 1 jajko
- 1/5 łyżeczki sody oczyszczanej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- cukier puder zmieszany z cynamonem

Przepis:
(Ziemniaki, mogą być wczorajsze jak zostały z obiadu).

Ziemniaki obrać ugotować i zmielić lub dokładnie pognieść, ostudzić. 
Włożyć zmielone ziemniaki do naczynia i uklepać równo (ja przeważnie używam garnek w którym gotowałam). Uklepaną masę podzielić na cztery części. Jedną cześć wybrać łyżką i w tym wybranym miejscu nasypać mąki ziemniaczanej, tyle żeby było równo z uklepaną masą ziemniaczaną. Wsypujemy pól łyżeczki sody oczyszczanej i mieszamy łyżką z wszystkimi ziemniakami. Po czym dodajemy jajko, dalej mieszając, 
( chodzi o to by połączyć składniki równomiernie).

Po wymieszaniu składników zaczynamy ugniatać ręką jak ciasto, do momentu gdy masa będzie odchodzić od naczynia a ręka będzie sucha. 
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie. 
W garnku zagotować wodę. Do gotującej osolonej wody włożyć kluski.

Gotować do wypłynięcia klusek i jeszcze z 5 minut.

Na patelni stopić masło lub olej kokosowy i wsypać wiórki kokosowe. Zrumienić na zloty kolor. 

Wyłożyć kluski na talerz, do  każdego wgłębienia  polać  masło z wiórkami kokosowymi, całość posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Jeść gorące. Są naprawdę pyszne. 

(Kluski można podawać na słodko i z różnymi sosami)


Smacznego.


Komentarze