Kiszone Ogórki
Sezon na ogórki rozpoczął się już dawno ale jeszcze trwa. Przepis który podaje jest prosty, taki jaki robiła babcia. Zawsze się udaje i ogórki są bardzo pyszne.
. ogórki (świeże, dowolna ilość)
. koper (z baldachimem kwiatów, możne być świeży lub suszony)
. czosnek
. chrzan
. liść wiśni (możne być z porzeczki czarnej lub liść laurowy)
. sól
. woda
Przepis:
. Słoiki litrowe i denka dokładnie umyć.
. Ogórki umyć.
. Do słoików włożyć po 3 ząbki czosnku,
3 liście wiśniowe,(mogą być liście z porzeczki lub laurowe).
. Koper z łodygą i baldachimem kwiatowym
( może być świeży lub suchy).
. 3 kawałki chrzanu.
. Umyte ogórki poukładać w słoikach.
. Wodę zagotować i na 1 litr dodać 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej.
. Gorącą wodą zalać ogórki w słoikach, do brzegu denka i zakręcić słoiki.
. Odstawić by wystygły potem wynieść do piwnicy.
Ogórki możemy spożywać już po kilku dniach jako małosolne, lub zostawiamy do późniejszej konsumpcji, w okresie zimowym, wtedy są bardziej ukiszone.
W słoiku ogórki są zrobione jako małosolne.
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentarz